čtvrtek 18. října 2018

Plus size friendly

Jak jsem již fňukala v předchozích článcích a některým sestrám v lolitě na rameni, přebudovávám celý svůj lolita šatník na plus size friendly. Zbavuji se opravdu většiny věcí, ve kterých se už necítím pohodlně, nebo jsem je celý rok neměla ani jednou na sobě. Jak doufám, brzy udělají místo pro nové a doufám komfortnější kousky.

Za tu dobu, co nosím lolitu, a myslím, že je to docela dlouho, jsem přečetla spoustu článků, návodů a tutoriálů pro plus size lolity všeho druhu. Ono totiž není plus size jako plus size.

Výška

Tak to je asi jeden z hlavních problémů při nošení asijské módy. Japonské lolita značky většinou nešijí své modely na míru pro někoho, kdo má třeba 175. Poslední dobou přichází do lolita módy delší šaty a sukně. Yay, dobře pro nás! :) Jenže jestli se váš vkus zasekl někde u printů z roku 2010 až 2012, máte prostě smůlu. Pokud chcete svoje milované šaty nosit, musíte si je trochu přiohnout aby se blížily vaší realitě. Někomu šaty sedí, jen je potřebuje prodloužit. Mně například nesedí a musím je celé posunout více do středu těla. Tedy OP mohu ze svého šatníku zcela vyloučit.

Šířka

Nemusíte být zrovna Otesánek, abyste se nevešli do droboučkých asijských šatů. Stačí, když máte třeba plnější dekolt a už se můžete na svoje dream dress jen smutně dívat.

Možnosti úpravy šatů

Spodní sukně: Nejjednodužší způsob je vzít si pod šaty ladící spodní sukni. Je to naprosto bez zásahu do původních šatů.

Krásný outfit od Salilein.
Ramínka a jejich nastavení: Ramínka JSK šatů bývají často na knoflíčky. Můžete si nechat ušít takové pásky, co mají na jedné straně knoflíček a na druhé knoflíkovou dirku. Pásky nastavíte ramínka JSK. Další možnost je přešít knoflíčky tak nízko, jak jen to jde. To už je malý zásah do šatů.


Zapnutí ramínek od JSK za krkem: Tahle varianta je bez zásahu do šatů a také trochu obmění váš outfit. Stačí si koupit ve švadlence pruženku v barvě šatů a udělat si z ní gumičku. (Klasická gumička by vám mohla šaty zašpinit.) Pak už jen gumičkou chytíte knoflíčky na konci ramínek, tak aby držely za krkem. Tento gumičkový pomocník se schová pod vlasy, límeček halenky nebo bolerko.

JSK zapnuté za krk.
Šaty se zavazováním za krk - Halter neck: To je podobné, jako u předchozí verze, akorát tady už je tomu přizpůsoben střih šatů. Tímto způsobem získáte opravdu jen pár centimetrů. 

Úprava šatů profesionální švadlenkou: Tohle je takový zásah do šatů, který se v některých komunitách neodpouští. Pokud vám není líto peněz, můžete nechat švadlenku šaty rozložit a upravit. Látku naleznete buď stejnou přímo z původních šatů, tady se používají hlavně waist ties u AP pak vnitřky kapes, a nebo společně najdete ladící látku, kterou šaty nastavíte, kde je potřeba. U některých šatů stačí trochu povolit gumičky u shirringu. Záleží hodně na tom, kolik místa potřebujete získat.


Rozšíření šatů pomocí waist ties.
Ať už se rozhodnete pro menší či větší úpravy, vždycky tu budou lolita značky, které vám jako plus size lolitám zůstanou zapovězeny. Šaty jsou tak maličké, že byste museli snad sehnat dvoje stejné a přišít je k sobě. Než se do jakýchkoli úprav pustíte, mějte na pamějí, že hodnota značkových šatů každým takovým zásahem klesá. Jestli nejste zkušená švadlenka, určitě se do úprav nepouštějte sami, pravděpodobně šaty úplně zničíte.

Pokud je vám úprava šatů a podobné přizpůsobování cizí, nebo se vám příčí, vždycky je tu spousta úžasných indie značek, které šijí šaty v různých velikostech, nebo přímo vám na míru. Další možnost je zajít si vybrat látku a nechat si ušít od švadlenky jedinečné šaty podle vlastního přání. Ale připravte se, že kvůli tomu budete muset něco našetřit.

Pár odkazů na konec, pro náruživé čtenáře. :)


Na stránkách Truly Darling najdete tutoriály a různé informace o úpravách šatů a fotky s jejich zdařilým provedením.

Tady přidávám ůžasný článek, rozhovor se dvěmi plus size lolitami. :)

Poslední odkaz na velice inspirativní slečnu. Kdo ještě nezná Cupcake´s Clothes. Slečna Georgina má spoustu úžasných lolita/loliable outfitů, tutoriálů na líčení a jiných roztomilostí. Nemusíte vypadat jako modelka abyste se pěkně oblékli! *-*

Jak to máte s úpravami šatů vy? A kdybyste najednou zjistili, že se nevejdete do svých dream dress co máte ve skřini, co byste s tím provedli?

5 komentářů:

  1. Mně osobně se přešívání šatů příčí. Povolit gumičky je pro mě ok, ale třeba dát tam klínky z waistties, které pak zmizí nadobro a šaty jsou neúplné, to je pro mě takově nestravitelné :D Vidím to z pohledu návrháře. Kdyby mé šaty někdo předělal tím, že by je rozložil a z waistties by do nich udělal klínky, bylo by mi to líto. Vím, že u velkých značek to návrháři líto nebude... Jsem v tom taková smířlivá. Když mi v obchodě nesedí krásné pouzdrové šaty a v mé velikosti prostě nejsou, raději si je odpustím. To ovšem neznamená, že bych lidi, co modifikují odsuzovala. Jen mi to přijde jako škoda. Článek je moc hezký <3 Takové tipy jistě plno lidem pomohou ^__^

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář. Moc si cením, že mám nějakou zpětnou vazbu. :) Moje modifikace končí u povolování gumiček. Ale nijak mi úpravy co provádí ostatní nevadí. Je mi jasné, že jako švadlenka na to máš jiný názor. Úplně tě chápu. Jako by mi někdo čmáral do obrazu. To bych vyletěla z kůže. XD

      Vymazat
  2. Jsem spíše pro menší úpravy tak, aby to šlo zase upravit nazpět. Třeba přidání volánku na sukni. Jinak záleží co je to za šaty. U Bodyline o tom není třeba dlouho přemýšlet. jedny šaty jsem koupil rovnou ve dvou kusech a ke druhým dokoupil sukni a nechal prodloužit.
    Spodních sukní už mám několik k různým šatům. Také mám jedny šaty co se zavazují za krkem, ale není mi to moc pohodlné. Existují i šaty co se zavazují na ramínkách. Každé šaty vyžadují jiné řešení. Už při jejich nákupu je dobré to promýšlet.
    Bohužel mám ale nejraději právě ty printy které zmiňuješ a u nich asi není pro mne řešení. :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto s tebou souhlasím! Já mám zase smůlu, že se mi líbí značky, co mají jako největší velikost S. Ale tvůj šatník je záviděníhodný, kombinuješ a prodlužuješ opravdu vkusně. To ti musím pochválit. :3

      Vymazat
    2. Děkuji. Nutí mne nouze. :-)
      Třeba jsem zjistil, že spodní sukně má mít volánky jen dole (kousek nad spodní okraj šatů). Tedy jen ty, co mají být vidět. Když je něco (volánek nebo krajka) schováno pod šatama, tak je nadzvedává a už to tak dobře nenavazuje. Dělá mi to mezi šatama a spodní sukní schod.
      Volánky by se měli částečně překrývat.
      Také se domnívám, že by měl být stejný obvod spodní sukně a sukně u šatů.
      A hlavně dobrou spodničku. Krátká mi také dělala schod.

      Vymazat