pondělí 15. ledna 2018

Něco o mně

Představování

Ahoj čtenáři. S novým rokem jsem se rozhodla založit si blog, kde se budu věnovat svému koníčku a to módě pocházející z Japonska, s poetickým názvem lolita.
Kdo nezná, vše již bylo řečeno na stránkách Vše o lolita módě.

Nikdy jsem na představování nebyla moc dobrá. Na každé první přednášce libovolného předmětu vysoké školy je to stejné. Řekni něco o sobě a představ se ostatním..
"Ahoj, mám psa a dva sourozence."
"Jak že se jmenoval ten kluk předtím..."
"To je jedno.."
A tak vám nejprve povím, jak jsem se k tomuto neobvyklému koníčku dostala, aneb z historie lolita módy v Čechách.




Fosilie z českého lolitího pravěku


Varování, z následujících odstavců budou odkapávat mastné kapky nostalgie, které se na zasvěcené nalepí, a chtě nechtě zatlačíte slzičku při vzpomínce na svůj první příspěvek na LKD.

Píše se rok 2010 a já se na svém prvním Festivalu Fantazie dozvídám od přednášejících, cože je to taková lolita móda a jak na to. Po návratu domů dychtivě sedám k počítači a začínám se pročítat českými stránkami a blogy. Snažím se vstřebat všechna ta pravidla. Není to zrovna málo na někoho, kdo se obléká jako kluk.

Abych vám tu dobu trochu přiblížila. Bodyline je nejvíc Burando. Všichni stojíme ve frontě na hromadné objednávky loloexpresu. A bez dechu čekáme, až Pet, Taurwen nebo Danielle zveřejní svůj další švadlenkovský počin. Po sukních od českých švadlenek se většinou zapráší během několika minut.

Tak už vím, co je to lolita móda a jsem rozhodnutá se stát jednou z nich. Pravidelně chodím kontrolovat místní secondahnd, jestli tam náhodou někdo neodložil šaty od Baby, a jednoho dne se na mě usměje štěstí.

Koupila jsem Pin-up šaty. Moje první šaty se spodničkou. Samozřejmě všitou napevno. S potiskem srsti leoparda. Pokusila jsem se je zlolifikovat růžovou krajkou. Bohužel, nebo spíše bohu dík se následně z blogů dozvídám, že zvířecí vzory jsou v této módě nepřípustné.

Moje šatové monstrum ještě několik týdnů strašilo ve skříni. Potom jsem ho za tmy, nenápadně a potichu, pochovala v popelnici za domem. A to byl na nějaký čas konec mého odhodlání nosit lolitu.

Nemluvě o tom, že Meta vydala šaty a sukně s leopardím potiskem... :D

Zlomový okamžik však přeci jen nastal. Přišla na mě řada při hromadných objednávkách Loloexpresu. Dnes již nemyslitelné. Domluvit se s přáteli a známými, a třeba v sedmi lidech udělat objednávku. Žádné clo a poštovné se rozdělí mezi objednávající. To už se člověk mohl dostat na přijatelnou cenu.

Velice jsem tenkrát toužila, dostat se na řadu do obchodu Bodyline, kde podle mého tehdejšího vkusu byla spousta úžasných kousků, za přijatelný peníz. Samozřejmě jsem měla dávno vybráno, co přesně budu chtít. Abych si však svoje štěstí pojistila, přihlásila jsem se raději hned do několika front. A tak jsem se ke svému udivení dostala k objednávce z úplně jiného obchodu, čínské indie značky FanplusFriend. Hned jsem začala projíždět jejich stránky a počítala a počítala, co si za svoje peníze mohu dovolit. Nakonec jsem se rozhodla pro černý top a gothic sukni.

Všichni jsme napjatě sledovali zásilku a těšili se až naše šaty dorazí. Loloexpres samozřejmě kvůli reklamacím nahlédl do balíčků, jestli je vše jak má být. Tak jsme se už dopředu mohli kochat tím, co nám přijde poštou, ale i věcmi, co si objednali ostatní.

Rozbalování prvního balíčku bylo super. Tomu se prostě už nic nevyrovná. Možná je srovnatelné s otevíráním zásilky, ve které právě dorazil váš dreamdress. Po počáteční ňuchňací fázi, jsem zjistila, že kvalita látek i šití FanplusFriend je opravdu dobrá. Obě věci odpovídaly fotkám a dokonce i dobře seděly. Což bývá díky asijským velikostem trochu oříšek. Sukně XL a halenka S.

Po počátečním nadšení a entusiasmu a neustálém nakrucování před zrcadlem, jsem zjistila, že tomu jaksi něco chybí.. Spodnička. Bez spodničky není lolita lolitou. Spodnička, která určuje tvar a siluetu celé postavy, je základním kamenem této módy. A tak jsem si na svůj první outfit musela počkat do další hromadné objednávky.

Můj první lolita outfit z roku 2011.

A na závěr malý sociální průzkum. Jak jste se k lolita módě dostali vy?

4 komentáře:

  1. Ahoj :) K tehle mode jsem se dostala uplne nahodou, kdyz jsem hledala vhodne vecerni saty na konferenci, a nic mi nesedlo do vkusu tak dlouho, az jsem googlem doscrollovala na saty od Mary Magdalene :D (cely pribeh zde: http://rufflecloud.blogspot.cz/2016/06/how-i-discovered-lolita-fashion.html)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě že jsi nenakoupila na stránkách Milano. Dovedu si představit, že by tě to mohlo od téhle módy úplně odradit, a já bych tě třeba ani nepoznala. TT_TT

      Vymazat
  2. Ten příběh o leopardích šatech mě opravdu pobavil :D (A jsem si jistá, že znám i pár lidí, co by je fakt vynosili se vší parádou, i když by to nebyla lolita dle pravidel :D)

    A Lolo Express... taková nostalgie :D To se krásně vzpomíná a čte.

    A krásné foto na závěr! Moc Ti to sluší :)

    Jinak já jsem se k lolitě dostala přes j-rockovou skupinu Malice Mizer ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty šaty byly příšerné. :D Ale určitě by z nich někdo udělal super outfit, jak říkáš. :D

      Poznala jsi lolitu přes Malice Mizer, to zní jako pěkný příběh. :) Taky jsem poslouchávala j-rock. To je dobrá nostalgie.

      Děkuji za komentář. :)

      Vymazat